Siirry suoraan sisältöön

Ota yhteyttä: 041 3107708

Etusivu » Kytkemällä keho ja mieli yhteen torjut haitallista stressiä

Kytkemällä keho ja mieli yhteen torjut haitallista stressiä

  Näin torjut stressiä ja lisäät työkykyä luonnollisen kehotietoisesti

  Mielestä kehoon jutut, mitä ne ovat?

  ”Hei hyvinvointi tyyppi, mitä tämä mielen ja kehon yhdistäminen oikein meinaa noin niinkuin yksinkertaisesti? kysyi eräs asiakkaani. Hetken mietintä ja kokosin asian mahdollisimman napakaksi: ”Kehon ja mielen yhdistäminen on hiukan kuin yhdistäisit tietokoneen kaapelit toisiinsa, virta ja tieto kulkevat siinä välillä ja saat toivottuja tietoja sekä toimintoja aikaiseksi”.

  Kehotietoisuus on erittäin pinnalla oleva aihe puhuttaessa kokonaishyvinvoinnista ja on mielestäni hyvinvoinnin peruspilareita. Opittuasi herkkyyden kuulla oman kehosi viestejä, osaat vastata paremmin omiin tarpeisiisi joita herää itsessäsi erilaisissa paikoissa, tilanteissa ja kaikissa suhteissasi. Mielen ja kehon liikehdintä on minusta äärimmäisen mielenkiintoista ja loputon itsensä kehittämisen mahdollisuus josta hyötyy kaikessa tekemisissä. 

  Käytännössä kehon ja mielen yhdistäminen tarkoittaa erilaisia toiminta- ja reagointitapoja, joilla saadaan rakennettua yhteys omaan itseen sekä tulkintakykyä itsestä nousevissa tarpeissa. Sitä voisi kuvata myös siten, että se on kaikkien kokemustesi ja niiden herättämien tuntemusten ja oireiden havannointia sekä näihin puuttumista oikeaikaisesti tarkoituksenmukaisilla keinoilla. Ollessasi kehotietoinen kykenet palauttamaan tasapainon ja hallinnan mielen sekä kehosi alueille mahdollisimman nopeasti. Toimiva kehon ja mielen yhteys on siis syvää itsetuntemusta kokonaisuudestasi sekä taidot puuttua niihin sopivilla korjausliikkeillä. Itsetuntemus on edellytys hyvälle itsetunnolle ja hyvinvoinnille. Mielekkään elämän rakentaminen on mahdollista, kun tuntee itsensä henkisesti ja fyysisesti. Meillä kaikilla on kehollisia tarpeita jotka liittyvät myös mieleemme. Tarvitsemme kosketusta, läheisyyttä, liikettä ja myös rauhallista omaa tilaa.

  Hyvä kehotietoisuus auttaa toimimaan itsesi parhaaksi

  Kehotyskentely ja kehotietoisuus liittyvät mielen ja kehon alueiden yhteistoimintoihin. Kehotietoisuus on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, itsetuntemuksen ja tietoisuustaitojen ryhmittymä, joten ymmärtänet, että se vaikuttaa monipuolisesti meidän jokaisen arjen suoriutumiskyvyssä, vuorovaikutuksessa, työkyvyssä, elämässä, olemisessa, terveydessä, suhtautumisessa, ympäristössämme siis kaikessa.  Kehotyöskentely voidaan taas määrittää erilaisina käytettävinä työtapoina kehon avulla tehtynä, jolloin voidaan vaikuttaa mielen aiheuttamien, erityisesti ei toivottujen, tuntemusten kuten stressioireiden, ahdistuksen ja häpeän tasaamiseen, vaimentamiseen tai poistamiseen. Kehotyöskentelyn avulla voidaan vaikuttaa oman ylivireystilan laskemiseen tai alivireyden nostamisessa.

  Kehotietoisuus on tietämystä omasta anatomiasta ja tähän liittyvät asiat esimerkiksi missä asennossasi kehosi on, kehonkoostumus ja kehon toiminnallisuuteen vaikuttavat tekijät. Voit myös tunnistaa kehotietoisuuden avulla erilaisia tarpeita kuten kiputiloja sekä mistä ne johtuvat. Otetaanpa esimerkki. Mikäli kökötät huonossa istuma-asennossa ja tunnistat päänsärkyä, voit tietysti arvella sen johtuvan kiristyneistä lihaksista ja kipeästä niskasta. Huono istuma-asento voi taas johtua huonosta työtuolista tai väsymyksestä jonka juurisyy onkin liiallinen stressi ja sen aiheuttamat lihaskireydet. Kun keritään vyyhtiä lisää auki, mietimme mikä stressaa, mitä sille voidaan tehdä, onko riittävästi yön aikaista lepoa, työn tauotus, mahdollisuuksia riittää. Parhaimman lopputuloksen kuitenkin saat olemalla itse ajoissa tietoinen mitä kehossasi ja mielessäsi kulloinkin tapahtuu, siten kykenet näihin huomioihin ajoissa puuttua. Mikäli omaat hyvän kehotietoisuuden huomaat nopeasti kireydet lihaksissasi, ymmärrät vetreyttää niitä hyvissä ajoin tai työn tauotuksissa, koska tunnet itsesi ja reagointitapasi työskentely tilanteissa. Eikö tämä jos mikä ole omaa ennakoivaa työkyvyn tukemista, vältät kiristävän päänsäryn, selkäongelman ja pahimmillaan sairausloman.

  Painonhallinnassa sinulle on kehtietoisuudesta hyötyä monellakin tapaa. Usein olemme asiakkaan kanssa mietitty näläntunnistamista janontunteesta, koska on tavallista, että syödään janon tunteeseen. Tällöin tulee syötyä liikaa ja elimistö kaipaisikin nesteytystä. Todellisen levon ja palautumisen tarpeen tunnistaminen on myös suuri ongelmia aiheuttava asia mikäli oman kehon viestejä ei tunnisteta. Kehon viestit ovat totuudellisia ja suoria. Keholliset tuntemukset voivat ilmentyä tunteina, ajatuksina ja asenteina ennen kuin tiedostamme minkään edes olevan vialla.

  Kehotietoisuutta on myös tiedostaa millaisesta kosketuksesta pidät, millaisesta seksistä nautit ja mitkä asiat saavat sinut voimaan kehossasi hyvin. Omaa kehoa kohtaan voi olla rakastava, ristiriitainen tai vihamielinen. Keho voi tuntua kotoisalta, vieraantuneelta tai vallatulta. Oman mielen ja kehon tunteminen on rikastuttava sekä aivan huippu tärkeä opittava taito. Opittuasi herkistymään kehon viesteille mielen liikkeistä tai liikkumattomuudesta opit myös luottamaan valintoihin mitä elämässäsi tulee tehdä voidaksesi hyvin. 

  Käsittelemättömät tunteet lukkiutuvat kehoon ja tuntuvat fyysisinä kipuina

  Ilmaisemattomat tunteet voivat juuttua elimistöön odottamaan ulospääsyään. Jos tunteiden vapautumista ei tapahdu, tunteet yrittävät ilmaista itsensä varmasti joillakin keinoilla. Tavallisesti se voi olla fyysistä epämukavuutta ja jännitystä. Samoin työstressi tai viha voi kehittää sinulle lihaskramppeja, kireyksiä sekä hermosärkyjä suun, leuan ja korvien alueille heijastuen laajallekin alueelle esim hampaiden yöaikaisella yhteen puremisella keho yrittää purkaa kovaa stressiä ja mikä kireyttää lihaksia saaden aikaan purentaongelmia ja kiputiloja korviin. Selkäkivut ovat tyypillisiä stressioireilun kohteita. Oireet voivat olla moninaiset. Voit oppia huomioimaan kehostasi tunnetiloja ja toimia niiden vaatimalla tavalla kärsimysten helpottamiseksi. Mikäli yrität ohittaa kehossa olevat tunteet, ovat fyysiset oireet kuitenkin vaikuttamassa. Jättäessäsi oireet huomiotta ne voivat tulla yhä voimakkaammiksi.

  Lääkkeillä hoidetaan paljon erilaisia oireita kuten selkä- ja päänsärkyä, uupumusta, mielialan laskua, ahdistusta ja hyvä paikkansa niillekin tässä kaikessa löytyy. Näissä tapauksissa ne ovat kuitenkin vain ensiapua ja juurisyyn ohittamista. Opittuasi kuulemaan ja ymmärtämään kehon viestejä sekä auttamaan kehoasi tarvitsemassa huolenpidossa, pidät samalla huolta tunteistasi ja erityisesti johtajuudessa arvostetun ominaisuuden tunneälyn kehittymisestä.

  Kehotietoisuudella onnistuneeseen painonhallintaan

  Oletko ajatellut voisiko meillä kaikilla olla omassa kehossamme valmis tietoisuus ihanteellisesta painostamme, joka myös kokonaisuutemme sopisi parhaimmin sekä sitä kautta tukisi terveyttämme. Tähän kaikkeen vaikuttaa tietysti luusto, kehonkoostumus, tottumukset liikkumisessa ja lisäksi kehon rakenne. Kehon oma ihannepainotietoisuus toimisi niin, että  kuunnellessamme elimistöä ja kehoa liikunnan ja ravinnon suhteen, palautuisi kehoon ennen pitkään sille sopivin paino. Itse olen harjoittanut tätä menetelmää jo vuosikausia enkä ole ollut dieteillä 10 vuoteen. Kehoni löytää aina optimaaliin painoon ollessani tarkka viesteille. Syön sitä mitä keho tuntuu tarvitsevan ja se on toiminut erittäin hyvin. Sairaudet ovat asia erikseen, jolloin tarvitaan vieläkin syvempää paneutumista lisäksi sairauden luonteeseen ja näin myös kehon vaikutuksiin. Myös lääkkeet voivat muuttaa kehotietoisuuden herkkyyttä. 

  Keho tarvitsee puhdasta, ravintorikasta ja tasapainoista ruokaa. Toisinaan ymmärtävä keho voi kertoa tarpeesta saada lisäystä esim suolaan tai rasvaan. Vatsan turvotus ja huono olo kertoo taas sopimattomista valinnoista. Jos olet ollut raskaana, tiedät kuinka kehotietoisuus herää itsestään ja keho kertoo epäilemättä vaaroista kahvin, tupakan ja alkoholin hajun ällötyksenä. Mieliteot voivat olla luontaisesti terveellisiä raikkaita hedelmiä ja kasviksia. Entä jos tekeekin mieli sipsejä ja limsaa. Ajattelisin tuolloin kehon huutavan lisää energiaa, mutta energia jostain syystä kääntyy tiedoksi päässäsi em tuotteisiin. Tällöin kannattaa siis miettiä terveellisempiä ruoka-aineita josta saa tankattua energiaa kuten pähkinät, muut hyvät rasvat esim kala ja kasviöljyt, tummariisi lisä jne. Riittävä proteiinin saanti on toki kokonaisuudessa muistettava.

  Kehotietoisuuden opetteleminen voi tuntua hassulta ja joutavalta, koska se on mahdollisesti sinulle vierasta ja uutta, mutta usko pois se toimii. Ennen pitkää siitä tulee vaistomainen tapa, kunhan harjoittelet herkkyyttä kuunnella kehoasi. Tarjoan palveluissani elämäntapavalmennuksia joissa perehdytään käytännön läheisesti ja simppelisti ravinto asioihin sekä liikkumistottumuksiin. Tässä valmennuksessa huomioidaan erityisesti mielen, kehon ja elämäntilanteesi tarpeet onnistuneen muutostavoitteesi saavuttamisessa.

  Mielestä kehoon valmennuksessa opit kehotietoisuutta

  Kehittämäni Mielestä kehoon valmennus on ohjattua terapeuttista kehotietoisuuden opettelua. Se koostuu näistä kaikista blogissa mainituista asioista eli keskustelusta, luovasta kehon liikkeestä ja myös kehotietoisuutta edistävästä ravintorikaasta ruoka neuvonnasta. Ja lupaan, tämä ei ole kikkailua kymmenien erilaisten eksoottisten ainesosien kanssa, jotka taikovat sinulle utopistisia odotuksia, vaan ovat arkeesi ja elämääsi sopivia helppoja terveyttä edistäviä valintoja, joka voi sisältää myös uudenlaista tietoutta tuttujen ruoka-aineiden terveemmistä käyttömahdollisuuksista. Valmennuksen tavoitteena on herättää ihmisessä luovuus ja avata ymmärrystä hänen omasta kehotietoisuudesta kehotyöskentelyn  ja keskustelun avulla. Voisin kutsua tätä kokonaisuutta eräänlaiseksi mielentanssiksi, jonka ansiosta voit vapautua haitallisesta stressistä tai muista ylimääräisestä elämän energiaa kuluttavista malleista, voimaannut  ja viet itsesi haluttuun terveempään muutokseen. 

  Työhyvinvointia luovasta kehotyöskentelystä

  Luovuuden on todettu edistävän hyvinvointia ja hyvinvointi puolestaan lisäävän luovuutta. Luovuudesta tulee monia mielikuvia kuten se tyyppi joka syntymästään on ollut taiteellinen hörhöilijä vailla rajoja tai se kuka on yhteisön väsyttävin innovaatioiden synnyttelijä ja lopputuloksena ei mitään toimivaa, mutta tämähän ei tietysti ole totuus. 

  Luovuus on taitoa toimia joustavasti tilanteissa jotka ovat yllättäviä tai uusia sekä kykyä tuoda rohkeasti omaa osaamista tai uusia näkökulmia. Työhyvinvoinnin näkökulmasta luovuuden herättäminen työntekijässä on tärkeää, koska ihminen joka ajattelee luovasti tekee työnsä tehokkaammin ja tulos on parempi. Luovuus lähtöiset oivallukset on todettu olevan säästöjä työajassa, koska lisäksi työntekijät kokevat työn tekemisen mielekkääksi. Eikä siinä vielä kaikki, luovuus lisää turvallisuuden tunnetta, luovii vaikeuksissa eteenpäin sekä mahdollistaa uudet kyvyt työtehtävissä helpommin käyttöön otettaviksi.

  Luovuuden ilmentyminen tarvitsee tilaa jossa saa epäonnistua ja vapaus ideoida. Saada kannustusta ja myönteisyyttä. Luovuutta voidaan käyttää myös kehotietoisuuden herättämisessä. Luovuutta voidaan herätellä erilaisilla tavoilla kuten musiikki, kuvataide tai luovuus liikkeessä. 

  Kehittämässäni mielestä kehoon valmennuksessani käytetään osana valmennusta luovia liikkeitä joita tehdään omalla keholla ja näin edistetään kehotietoisuutta. Tämä toimii ainoastaan jos luovutaan tavoitteista ja totutusta tavasta liikkua. Luovassa liikehdinnässä voidaan oppia uutta itsestä kokemuksen kautta sekä lisätä ymmärrystä kehon hiljaisesta tiedosta.